Ulei de cocos Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de cocos Uleiul de cocos se obține din miezul uscat al nucii de cocos, care conține 34% ulei. Predomină conținutul de acid lauric (acid gras cu lanț mediu), care este un acid gras saturat. Este de fapt uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de grăsimi saturate.

Uleiul de cocos rafinat este lichid la temperatura camerei, în timp de uleiul de cocos virgin, care nu a suferit procese complexe de rafinare, este solid (de unde și denumirea de unt de cocos). La creșterea ușoară a temperaturii majoritatea tipurilor de ulei de cocos devin lichide, mai puțin cele hidrogenate. Acestea necesită o temperatură mai mare pentru a se topi.

Se recomandă consumul alimentar al uleiului de cocos crud, la salate, sosuri, dulciuri. Poate fi gătit termic, însă fără depășirea punctului de ardere (177°C). Uleiul de cocos este folosit și în cosmetică și industria farmaceutică datorită proprietăților oleochimice.

Compoziție nutrițională

Numeroase substanțe nutritive se pierd în urma proceselor de extracție și rafinare.

100 g de ulei de cocos aduce un aport de 862 kcal organismului și conține:

  • 86,5 g acizi grași saturați;
  • 5,8 g acizi grași mononesaturați;
  • 1,8 g acizi grași polinesaturați;
  • 0,5 µg vitamina K;
  • 0,09 mg vitamina E;
  • 0,04 mg fier. (1)

Beneficiile uleiului de cocos

Efectul antimicrobian și antifungic al uleiului de cocos asupra afecțiunilor dermatologice

Conținutul de acizi grași cu lanț mediu din uleiul de cocos, inclusiv acidul lauric și acidul capric îi oferă acestuia proprietăți antimicrobiene, prin distrugerea celulelor bacteriene, fungice și virale.

O meta-analiză publicată în Natural Medicine Journal a arătat că uleiul de cocos are capacitatea de a anihila anumite tipuri de microorganisme gram-pozitive (S. aureus, S. epidermidis), gram-negative (E. coli, Salmonella typhimurium, Proteus vulgaris) și unele specii de Candida, în urma unor studii in vivo și in vitro. Emulsiile preparate cu acest tip de ulei au grăbit vindecarea în cazul mai multor afecțiuni dermatologice, precum dermatita atopică, impetigo, acnee, eczeme sau răni infectate.

Datorită numărului relativ redus de cercetări în această direcție, sunt necesare și alte studii clinice pentru a confirma efectele benefice ale uleiului de cocos asupra afecțiunilor dermatologice acute și cronice. (2)

Uleiul de cocos ajută la tratarea aftelor bucale

Aftele bucale (stomatite aftoase recurente) sunt formațiuni ulcerative ce apar la nivelul cavității bucale, cauzate de factori interni (stres, traume) sau de fumat, medicamente, deficiențe nutritive sau alte afecțiuni.

Într-un studiu publicat în International Medical Journal s-au verificat efectele aplicării locale a uleiului de cocos asupra aftelor, comparativ cu utilizarea unei substanțe medicamentoase pe bază de triamcinolon (agent antifungic). Rezultatele nu au prezentat nicio diferență între cele două tratamente aplicate, ambele reducând durerea locală și dimensiunea ulcerației.

Uleiul de cocos poate fi o alternativă la medicația utilizată în general pentru tratarea aftelor bucale, însă sunt necesare studii clinice aprofundate pentru a confirma acest lucru. (3)

Efectele uleiului de cocos asupra colesterolului

Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate, despre care se consideră că duc la creșterea profilului lipidic din sânge. Unele studii evidențiază însă că grăsimile saturate din uleiul de cocos sunt în principal trigliceride cu lanț mediu, ce au proprietatea de a fi metabolizate în timp scurt la nivelul ficatului și transformate în energie. Astfel, nu duc la formarea depozitelor de grăsime la nivelul vaselor de sânge. (6)

Consumul moderat de ulei de cocos poate duce la reducerea valorilor pentru LDL-colesterol, colesterol total și trigliceride din sânge, precum și la creșterea HDL-colesterolului. Efectele se datorează compușilor polifenolici din ulei, ce previn oxidarea LDL-colesterolului, reducând astfel conținutul său din sânge. (4)

Aceste efecte sunt mai puternice în cazul uleiului de cocos nerafinat, deoarece acesta are în compoziție o cantitate mai mare de vitamine și alte substanțe nutritive, comparativ cu uleiul rafinat. (5)

Este recomandat un consum moderat de ulei de cocos, ca înlocuitor al altor surse de grăsimi. Depășirea dozei recomandate poate duce la creșterea greutății corporale și apariția problemelor de sănătate.

Uleiul de cocos poate accelera metabolismul energetic

Într-un studiu comparativ între consumul de ulei de cocos și ulei de soia s-a arătat că în cazul utilizării uleiului de cocos ca sursă de grăsimi, circumferința abdominală și indicele de masă corporală (IMC) s-au redus. În cazul consumului de ulei de soia s-a observat doar scăderea IMC-ului, fără reducerea circumferinței.

Pe durata studiului, participanții au urmat o dietă hipocalorică și au mers pe jos aproximatix 50 de minute zilnic. (7)

Se consideră că uleiul de cocos ajută la accelerarea metabolismului și la scăderea în greutate a persoanelor supraponderale și obeze, însă doar în asociere cu un regim alimentar sărac în calorii și antrenament zilnic. Sunt însă necesare studii aprofundate pentru a confirma aceste posibile efecte benefice ale uleiului de cocos.

Uleiul de cocos poate menține sănătatea orală

Tehnica Oil pulling presupune clătirea gurii cu ulei, fără înghițirea acestuia. Acidul lauric din uleiul de cocos are efect antiinflamator și antimicrobian. Prin clătirea gurii, un film de ulei aderă la suprafața dinților și a gingiilor, reducând apariția plăcii dentare și a bacteriilor.

De asemenea, uleiul de cocos favorizează absorbția calciului de către organism, care ajută la prevenirea cariilor și la menținerea sănătății dentare.

Sunt necesare studii suplimentare privind eficacitatea uleiului de cocos în prevenirea afecțiunilor dentare și gingivale. Tehnica Oil pulling poate fi folosită după consultarea medicului și nu înlocuiește metodele obișnuite de periaj și curățare a dinților.  (14)

Efectul antistres al uleiului de cocos

Conținutul de acizi grași cu lanț mediu și de polifenoli din uleiul de cocos are un posibil efect antioxidant și antistres asupra organismului. Antioxidanții au efect benefic asupra creierului, prin prevenirea degradării neuronale. Astfel, uleiul de cocos poate duce la un echilibru al antioxidanților la nivel cerebral și prevenirea leziunilor induse de stres. Posibilele efecte benefice pot fi obținute atât prin consumul alimentar cât și prin masajul local cu ulei de cocos. (8)

Beneficiile masajului cu ulei de cocos asupra copiilor

Într-un studiu comparativ publicat în 2005 au fost testate efectele masajului cu ulei asupra copiilor născuți prematur. S-au utilizat două tipuri de ulei: ulei de cocos și ulei mineral, pentru grupuri diferite de copii. Unui alt grup nu i s-a aplicat niciun tip de ulei (grup de control).

Copiii masați cu ulei de cocos au prezentat o mai bună dezvoltare a mobilității, comparativ cu copiii din celelalte eșantioane. Copiii au fost masați de 4 ori pe zi timp de 31 de zile.

Nu se poate afirma cu certitudine dacă dezvoltarea mai eficientă a mobilității copiilor a fost influențată de uleiul de cocos sau de stimularea kinestezică prin masaj a copilului. (9)

Uleiul de cocos ar putea preveni degradarea osoasă

Un studiu publicat în jurnalul Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a arătat că antioxidanții din uleiul de cocos pot preveni degradarea osoasă  cauzată de osteoporoză. Studiul a fost realizat pe un grup de șoareci și s-a utilizat ulei proaspăt, nerafinat. Acesta are o cantitate mai mare de substanțe nutritive ce ajută la creșterea densității minerale osoase, dezvoltarea osteoblastelor (celule ale țesutului osos), îmbunătățirea funcțiilor mecanice și reducerea resorbției osoase.

Pentru a beneficia de efectele pozitive, cercetătorii au administrat șoarecilor o doză crescută de ulei de cocos, echivalentul a 3,5 linguri/zi pentru un adult de 72 kg.

Sunt necesare și alte studii clinice și comparative pentru a confirma efectul anti-osteoporotic al uleiului de cocos. Acesta ar putea reprezenta o nouă abordare pentru prevenirea degradării osoase accelerate, în special la femei, în perioada de postmenopauză. (13)

Uleiul de cocos poate îmbunătăți calitatea vieții bolnavilor de cancer

Un studiu realizat în Malaezia a experimentat efectele consumului de ulei de cocos asupra stării psihice și a calității vieții bolnavilor de cancer. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 60 de femei diagnosticate cu cancer mamar, în stadiile III și IV.

Printre efectele benefice observate s-au numărat creșterea calității vieții, a stării psihice și emoționale și o îmbunătățire a imaginii de sine a femeilor.

Includerea în dietă a uleiului de cocos a dus și la reducerea unor simptome precum oboseala cronică, insomnia, scăderea apetitului. Cercetătorii au considerat că efectele se datorează conținutului de trigliceride cu lanț mediu, ce îmbunătățesc metabolismul bazal și au efect antistres.(10)

Utilizările cosmetice ale uleiului de cocos

Conținutul specific de acizi grași al uleiului de cocos face ca acesta să ajute la hrănirea firului de păr și la protejarea și refacerea proteinelor din acesta. De aceea, uleiul de cocos este o componentă des întâlnită în produsele cosmetice și farmaceutice pentru îngrijirea părului și a scalpului. (11)

Uleiul de cocos hidratează pielea și ajută la formarea unui strat lipidic hrănitor la suprafața sa, neafectând nivelul pH-ului. Într-un studiu publicat în 2004 s-a arătat că uleiul de cocos ajută la tratarea xerozei cutanate (pielea uscată), prin efectul emolient, fără apariția reacțiilor adverse. (12)

Utilizarea uleiului de cocos simplu sau ca produs adăugat în compoziția cremelor, loțiunilor, săpunurilor etc. ajută la hidratarea pielii, prevenind uscarea și exfolierea sa.

Contraindicații și recomandări

Uleiul de cocos poate produce reacții alergice, atât prin aplicarea locală cât și prin consumul alimentar. Persoanele alergice sau hipersensibile la cocos și produsele din cocos trebuie să evite consumul acestor produse.

Consumul moderat de ulei de cocos și utilizarea lui pentru a înlocui alte surse de grăsimi nu afectează sănătatea, ci poate aduce beneficii, inclusiv asupra sistemului cardiovascular.

Ca orice altă sursă de grăsimi, uleiul de cocos aduce un aport caloric ridicat organismului, putând duce la creșterea greutății corporale. Se recomandă un consum moderat, în special de către persoanele predispuse la obezitate.

AVANTAJE:
Conține acizi grași cu lanț mediu, cu efecte benefice asupra organismului.
Acizii grași cu lanț mediu sunt absorbiți rapid la nivelul intestinului și transportați la ficat, unde sunt transformați în energie. Astfel, nu se transformă în depozite adipoase și nu duc la apariția obezității, în cazul unui consum moderat.
Uleiul de cocos are efect emolient asupra pielii.

DEZAVANTAJE:
Conține grăsimi saturate.
Aduce un aport caloric ridicat organismului, putând duce la creșterea greutății corporale.
Uleiul rafinat are un conținut scăzut de vitamine și minerale.

Data actualizare: 25-06-2015 | creare: 25-06-2015 | Vizite: 14262
Bibliografie
(1) Baza de date Națională a Nutrienților, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/636?manu=&fgcd=
(2) Tratamentul infecțiilor dermice cu ajutorului uleiului de cocos aplicat topic, link: http://naturalmedicinejournal.com/journal/2014-05/treatment-dermal-infections-topical-coconut-oil#Table1
(3) Comparație între eficacitatea utilizării uleiului virgin de cocos și a triamcinolonului pentru tratarea stomatitelor aftoase recurente minore, link: http://www.researchgate.net/profile/Mohammad_Alam10/publication/263929672_Comparison_of_the_Effectiveness_between_Virgin_Coconut_Oil_(VCO)_and_Triamcinolone_for_Treatment_of_Minor_Recurrent_Aphthous_Stomatitis_(RAS)/links/0046353c61155a57ce000000.pdf
(4) Efectele benefice ale uleiului de cocos virgin asupra parametrior lipidicili oa oxidării LDL-colesterolului in vitro, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009912004001201
(5) Influența uleiului de cocos virgin asupra factorilor de coagulare a sîngelui, a lipidelor și a oxidării LDL, link: http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract
(6) Uleiul de cocos asigură un profil lipidic benefic femeilor aflate în perioada pre-menopauză, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3146349/
(7) Efecteledietei cu ulei de cocos asupra profilului antropometric și biochimic al femeilor cu obezitate abdominală, link: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11745-009-3306-6
(8) Efectele antioxidante și antistres ale uleiului virgin de cocos in vivo, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247320/
(9) Masajul cu ulei în neonatologie: un studiu privind efectele uleiulu de cocos și ale uleiului mineral, link: http://www.indianpediatrics.net/sep2005/877.pdf
(10) Efectele uleiului de cocos asupra îmbunătățirii calității vieții la pacientele cu cancer mamar, link: http://www.lipidworld.com/content/13/1/139#B37
(11) Efectele uleiurilor minerale, de floarea-soarelui și de cocos asupra prevenirii deteriorării firelor de păr, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12715094
(12) Studiu comparativ privind efectele emoliente ale uleiului de cocos și ale uleiului mineral asupra xerozelor ușoare și moderate, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344
(13) Suplimentele cu ulei de cocos virgin previn degradarea osoasă cauzată de osteoporoză, pe un model de șoareci, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3457741/
(14) Efectele uleiului de cocos asupra plăcii dentare – raport preliminar, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de cocos:

Continut pentru:
100g 1 cană=218g 1 lingură=13,6g 1 linguriță=4,5g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: